Тази година отбелязваме 22 март - Световния ден на водата - през

...
Тази година отбелязваме 22 март - Световния ден на водата - през
Коментари Харесай

Днес е Световния ден на водата, а 25% от населението е изправено пред водна криза

 Тази година отбелязваме 22 март - Световния ден на водата - през призмата на взаимовръзката на водата с климатичните промени. Недостигът на вода в допълнение се задълбочава от следствията от климатичните промени. Това е проблем, който последователно се трансформира в важен фактор за оцеляването на промишлеността на изкопаеми горива - парадоксално, защото този бранш е един от главните мотори на казуса с дефицита на вода и в същото време е мощно повлиян от него.

Наш разбор сочи, че в Европа, в доста региони, застрашени от безводие, са съсредоточени въглищни електроцентрали, които имат голямо ползване на чиста вода. Конкретно в България, в сериозно застрашени от дефицит на вода региони са съсредоточени 90% от потенциала на въглищни Топлоелектрическа централа.

Седем електроцентрали с общ потенциал към 4 GW, работещи на приблизително натоварване от към 42%, употребяват 30.4 милиона куб. метра вода на година. Това количество се равнява на главните потребности от вода на 832 хиляди души за една година, в случай че на човек се поставят по 100 л дневно. За съпоставяне, с отпуснатите количества вода според месечния график за месец март 2020 година и плануваното в годишния график, общото количество вода за питейно битово водоснабдяване за Перник е едва 1,2 млн. м³ от средата на март.

Основни обстоятелства за водата

-Нуждата от вода в света се усилва с 1% годишно от 1980 година насам, като се чака потреблението ѝ да се усили от 20 до 30% над настоящото равнище до 2050 година

3 от 10 души в света нямат достъп до безвредна вода за пиянство.

-17 страни – дом на 1/4 от населението – имат краен дефицит на вода.

-25% от популацията в света са изправени пред водна рецесия.

-Над 2 милиарда души живеят в страни, които са във висок риск от дефицит на вода, през днешния ден.

-Около 4 милиарда души по света страдат от дефицит на вода най-малко един месец годишно. Очаква се този брой да нарасне от 4,8 до 5,7 милиарда души до 2050 година Това основава невиждана конкуренция измежду потребителите на вода, защото 60% от прясната вода идва от речни басейни, които се намират на територията на повече от една страна.

-До 2040 година почти 600 милиона деца под 18-годишна възраст, т.е. 1 от 4, ще живеят в региони, които са в извънредно огромен риск от дефицит на вода.

-В 8 от 10 семейства, най-вече дамите и девойките са виновни за набирането на вода, в случаите когато достъпът до нея е отвън жилището.

-Над 68 милиона души (2017 г.), са били принудени да изоставен домовете си и са се сблъскали с изключителни компликации при намирането на питейна вода.

-В България, в сериозно застрашени от безводие региони са съсредоточени 90% от потенциала на въглищни Топлоелектрическа централа. Повече за алтернативата вода за живот или вода за въглища можете да прочете тук.

-7 електроцентрали с общ потенциал към 4 GW, работещи на приблизително натоварване от към 42%, употребяват 30.4 милиона куб. метра вода на година.

-Това количество се равнява на главните потребности от вода на 832 хиляди души за една година, в случай че на човек се поставят по 100 л дневно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР